Legyünk zöldek címkében is? – a 2017-es év színe

A Pantone vállalat színskálájáról híres, minden egyes színárnyalatnak pontos száma van, és szakembereik arra hivatottak, hogy garantálják, az a „piros az mindenhol ugyanolyan piros” legyen. Elsőre nehéz megérteni, hogy ez miért ilyen fontos, de gondoljunk akár a Coca-Colára, akár a Samsungra, ahol az a bizonyos piros vagy az a bizonyos kék a márkanév szerves része. A színek előbb hatnak az emberi tudatra, mint az írás, ezért a pontos színeknek komoly jelentősége van. Ahogy a Pantone cég egyik munkatársa elmondta nekünk, a nyomdaiparban visszaszorul a szerepük – egyre kevesebb magazint adnak ki –, ezzel szemben a csomagolásiparban folyamatosan nő a Pantone részesedése. Ennek része a boroscímkék készítése is.

greene
Az Év Színét 16 éve adja közre a Pantone. Mondhatnánk, hogy micsoda ostobaság: „egy színekkel foglalkozó vállalat kampánya miatt változtassak és használjak bizonyos színeket?” Viszont a Pantone nem kinyilatkoztat, hanem figyel és összegez, és az Év Színét többhónapos kutatásuk eredményeiként publikálják. Azt a színt kiáltják ki az Év Színének, amelyik az előző évben különösen sokszor bukkant fel akár a divatszalonok kifutóján, akár az autóiparban, akár a csomagolásiparban. A „greenery” azaz a zöld természetet idéző szín is ilyen, és a szín sikerében szerepe lehet annak, hogy a zöld köztudottan nyugtat, ami hasznos stresszes világunkban, ugyanakkor a környezetvédelemre, a természetbe való visszatérésre is asszociál, ami az okos technológiák soha nem látott térnyerése idején ugyancsak időszerű. A tavasz első ébredését idéző, revitalizáló színre a politikai zűrzavarban is nagy szüksége lehet a világnak a Pantone szakemberei szerint.

Íme a Pantone rövidke „színfilmje”:

Boroscímkék tekintetében a zöld merész szín, hiszen a tradicionális vajszín, elefántcsontszín, fehér és fekete vagy bordó színekkel ellentétben a hagyományos boroscímkéktől idegen, és megvan a veszélye, hogy nyersességet, éretlenséget közvetít. Ugyanakkor asszociálhat a vásárló frissességre, citrusosságra, üdeségre – és a már említett nyugalomfaktor is közrejátszhat. A 2017-es év színe pasztellzöld, kifejezetten szelíd, jó érzést keltő szín, amelyet célszerű lehet a friss fogyasztásra szánt 2017-es évjáratú borok csomagolásánál használni, de érdemes lehet fesztiválok, kisebb rendezvények esetén is használni, és marketinganyagokban is jó érzést kelthet. Néhány példa:

Napjainkban nagyon fontos a minket körülvevő termékek adalékmentessége is. Legyen bio, legyen biodinamikus, legyen kézműves! Ha megfigyeljük, a hipermarketekben egyre több a zöld szín, és manapság az emberek elsőként a zöld csomagolás felé nyúlnak. Bár – ahogy azt egy, a Pantone-nál dolgozó menedzser megfogalmazta – az Év Színének leginkább a fashion és a home business területre van hatása, és ez is leginkább az USA-ban tapasztalható. De mint a fenti példák is mutatják, maga a zöld szín jól használható a címkekészítés során is a legegyszerűbb megoldásoktól, ahol csak színkódként működik az egyszerű, letisztult, modern designon át egészen művészi megoldásokig. Használjuk tehát bátran a zöld színt!

X