Miért amerikai a cabernet franc napja és miért egy szerb posztol Wines of Hungary-ként?

A Véradás Napjától a Toalett Napjáig

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége, azaz az ENSZ számos napot dedikál egy-egy nemes célnak. Ezek célja az, hogy egy olyan problémára irányítsanak figyelmet, amely a társadalomnak csak egyes szűk rétegeit érinti, mások nem is tudnak a jelenségről, a figyelem viszont segít küzdeni a probléma ellen. Ha a Tüdőbaj Napja segít abban, hogy többen vegyenek részt tüdőszűrésen, a Véradás Napja segít abban, hogy többen adjanak vért, már célt ért a kampány.  Az egészséget érintő napok (Down-szindróma, rák) mellett van az agresszió gyermekáldozatainak, a faji megkülönböztetés elleni küzdelemnek, de a családoknak is napja, sőt kicsit könnyedebbnek tűnő témák is helyet kaptak a naptárban, mint a jazz napja, az angol nyelv napja, televízió napja vagy a toalett világnapja.

1338moparty
Természetesen minden társadalmi fontossága okán kerül a naptárba, az International Jazz Dayt például április 30-án 2011 óta ünnepeljük, mert a jazz fontos edukációs eszköz, és a béke egyik hasznos „fegyvere”, elindításában pedig szerepet játszott Herbie Hankock jazz-zenész és ENSZ békenagykövet. A toalett napja sem vicc, sokkal komolyabb dolog: jelenleg minden harmadik ember számára a földön nem adatik meg a kulturált és higiénikus WC, és több mint egy milliárd ember kényszerül arra, hogy nyilvánosan végezze szükségét – márpedig a privát toalett az emberi méltósághoz való jog része.

Ha az ENSZ naptárát böngésszük, láthatjuk, hogy nincs boros tematikájú nap, pedig a jazz mintájára akár kulturális értéke vagy az emberi kapcsolatok segítése okán akár helyet is kérhetne az év napjai között. Az ENSZ-hez leginkább szervezetek nyújtanak be kérelmet, tehát ha ezt az utat szeretnénk végigjárni, akkor egy nemzetközi boros szervezet vezetőit kellene meggyőzni. Működőképes, de hosszadalmas út. Van azonban gyorsabb megoldás is, igaz, így nem kerülünk be az ENSZ naptárába.

USA: ’Csináljunk Mindennek Napot’ Nap

b4dcd4cac1a263562414af357c558503A Facebook és Twitter oldalakon december 4-én több posztot is találtunk a cabernet franc napja kapcsán. Kíváncsiak lettünk, hogy mióta ünnepeljük a szőlőfajtát december 4-én, és honnan ered a hagyomány. Kiderült, hogy egy kaliforniai házaspár – amely a kutyája után Dracaena Wines-nak nevezte el pincészetét – az ötletgazda, és hagyománynak nem igazán nevezhetjük a néhány éve létező évfordulót. Mégis működik, egyre többen csatlakoznak hozzájuk, legutóbb virtuális kerekasztal-beszélgetéssel ünnepelték a cabernet franc-t.

Ha tovább keresgélünk, rájövünk, hogy szinte mindent megünnepelnek az USA-ban, és így a legtöbb szőlőfajta napjának ünneplése is tőlük ered, ezért van Zinfandel Nap, de az USA-ban népszerű olasz édes pezsgő, a moscato is külön napot kapott. Az Egyesült Államokban annyira megy a „Csináljuk Mindennek egy Napot”, hogy a „napcsinálásra” segítő oldalakat is hoztak létre. Íme egy példa:


Argentin Malbec – egy jó példa

Hogy az USA-n kívül is lehet boros napot létrehozni, arra az argentin malbec világszerte ünnepelt napja a legjobb példa. Még a VinCE Magazin oldalán írtam róla a legutóbbi Malbec Day alkalmából, ugyanis lenyűgöző, hogy milyen sikerrel hívják fel a figyelmet a szőlőfajtán keresztül az argentin kultúrára, tangóra és persze a borokra április 17-én. A napot a Wines of Argentina szervezet választotta ki és kezdte el promótálni 2011-én, ma már több mint 50 országban ünneplik világszerte Kínától New Yorkig.

 

Nálunk miért nincs és hogyan legyen?

2667Tudják, hogy ki üzemelteti a Wines of Hungary Twitter-oldalt? Egy szerb borszakíró, Dusan Jelic, aki még előttünk megelégelte azt az egy helyben topogást, vagy még inkább virtuális láthatatlanságot, amit a hazai bormarketing az Interneten produkál. Azóta is ingyen, lelkesen, n
aponta megoszt valamit, mióta mi vagyunk, azóta a mi posztjainkat, mindezt azért „mert annyira imádom a magyar borokat, annyira többet érdemelnek” – ahogy Dusan nemrég elmondta nekem. A mi oldalunk, a hungarianwines.eu azért indult el, hogy pótolja ezt az űrt, rendszeresen, naponta kínáljon friss információt – és szerencsére egyre több hazai borászat ismeri el a munkánkat és csatlakozik hozzánk.
A naptárban bőven van nap, ezért azt javasoljuk a hazai borvidékeknek, hogy bátran próbálkozzanak és indítsák el az ő napjukat. Megmosolyogjuk az amerikaiakat eltúlzott szokásaik miatt, de el kell ismernünk, hogy a Valentin Nap is szép lassan bekúszott a magyar köztudatba, és ugyanígy a fent említett Cabernet Napot is üdvözöljük.
A Magyar Bor Világnapján már dolgozunk, de addig is országon belül bőven van hely és tér egyéb napokra, ami segíthet az adott szőlőfajta borának eladásában.

 

Ki indíthat el egy ilyen napot?

  • Bárki, demokráciában élünk. Viszont a nap sikere érdekében fontos, hogy ne egyedül csináljuk, szerezzünk partnereket, támogatókat, ami lehet a szomszéd borászat vagy a falu többi birtoka, de akár országosan is kereshetünk partnereket.

Mikor legyen a nap?

  • Az amerikai oldal egyik legértelmesebb javaslata, hogy az úgynevezett „uborkaszezonban” csináljuk, vagyis borok esetében semmiképpen sem szeptemberre essen a Bikavér Napja vagy a Cserszegi Fűszeres napja, a karácsony sem szerencsés, de a január és az egész tavasz ideális lehet.

Hogyan fogjunk neki?

  • Érdemes picit kutakodni, hogy ne szervezzünk keresztbe más hasonló ünneppel, borversennyel. Keressünk apropót a napnak, egy történelmi dátumot, egy jeles ember születésnapját vagy halálának napját. A munkát hónapokkal korábban kell kezdeni, célszerű hozzá készíteni egy egyszerű weboldalt, és azon közzétenni a csatlakozó borászatok és éttermek listáját.

Mivel ünnepeljük?

  • A csatlakozó éttermek és borászatok adhatnak kedvezményt, kialakíthatunk speciális menüket, étel és bor pársításokat, recepteket és persze minél több információt adagoljunk a főszereplőről. Hasznosak az infografikák, amelyek egyszerű ábrák arról, hogy mennyi ilyen bor készül, mennyi fogy el, hány pohárral fogy stb. Történetét, legjobb művelőit, bennfentes sztorikat, sok mindent közreadhatunk. Ne várjunk csodát, de ha jónéhány munkaórát beleteszünk a projektbe, akkor a várva várt napon akár többezer honfitársunk koccinthat a nap főszereplőjével. Mi pedig kívánunk sikeres Irsai Olivér Napot, Kékfrankos Napot és sok hasonlót!
X