Facebook-marketing: lufi vagy csodaszer?

A social media, ami nálunk jelenleg elsősorban a Facebook, „nagy zajt csinál, de mekkora tényleges eredményt hoz ez a nagy zaj?” – teszi fel a kérdést Joe Fattorini marketingszakértő a brit The Buyer italszakmai webodalon. Fattorini arra figyelmeztet, hogy felmérések szerint a social media használóinak 60%-a nem akar hallani még kedvenc márkáiról sem ezen csatornákon. Igaza van Fattorininek? Gondoljunk bele, miért Facebookoznak az emberek? Hogy egy vörös házasításról olvassanak, vagy egy barátnő kisbabájának első lépéseit nézik?

Csak stratégiával

Fattorini egy nagy bank eredményeire hivatkozik, amely egy 6 fős csapattal vágott bele Facebook-kampányába, az eredmény lesújtó volt: 12 millió ügyfelükből mindössze 300-at tudtak elérni, amely ügyfeleiknek 0,000025%-a. Egy borászat persze más, sokkal szerethetőbb brand, mint egy bank – hangzik bizonyára az ellenérv. Fattorini viszont azt hozza fel nehézségként, hogy a legtöbb borászatnál nincs külön social media szakember, mindenki mindenes, több ember munkáját végzi, ezért egy újabb feladat nagy terhet ró az eleve megterhelt emberekre, tehát csak akkor érdemes belevágni, ha van esély a megtérülésre. Ez pedig a szakember szerint akkor lehetséges, ha a Facebook (vagy más social media platform) egy kidolgozott, végiggondolt kampány része.

1,8 milliárd ember használja a Facebookot, csábítóan nagy szám, főleg, hogy ingyenesen elérhetők, és az a benyomásunk, hogy számtalan embert érhetünk el. Fattorini azonban arra figyelmeztet, hogy nagyon is megszámolható az elért emberek száma, és ha azt nézzük, hogy ki az, aki valóban reagált, akkor a szám még kisebb. S aztán ott a következő kérdés: egy jól sikerült, kedves fotóval elérhetünk tetemes számú like-ot, de mire mentünk vele? Hányan kattintottak át a webshopra és vásároltak a tetszésüket kifejezők közül?

A cikkhez hozzászólt Miquel Hudin, aki saját blogján részletesen taglalja a problémát, hogy miért nem lehet bort eladni a social media platformjain. Szerinte az egyik ok a passzivitás: egy tetszést kifejező like-al az olvasó “letudja” feladatát, a következő pillanatban el is felejti, amit látott. Hudin szerint továbbá jelenleg épp egy olyan időszakba értünk, amikor van egy természetes elfordulás ezektől a közösségi oldalaktól, sokan belefáradtak, megunták, törölték profiljukat.

Joe Fattorini nem azt mondja, hogy a social media rossz, hanem azt, hogy érdemes és szükséges használni, de módjával és átgondoltan, és lehetőleg egy nagyobb vízió részeként.

Az eredeti cikk itt olvasható

 

 

X