Egy móri borász benyomásai a US Trade Tastingről

Fél évvel ezelőtt egy hírlevelünkben hazai kiállítókat invitáltunk egy New York-i kóstolóra, tettük ezt azért, mert a Sid Patel vezette United States Trade Tasting viszonylag új szereplő a borkiállítások világpiacán, ám annál aktívabb és ambiciózusabb. Mi is kacérkodtunk a gondolattal, hogy hungarianwines.eu standdal képviseljük partnereinket, volt is néhány érdeklődő, azonban a költségek miatt végül senki nem vállalta a részvételt. Csetvei Krisztina móri borász viszont addigra már annyira kíváncsi lett, hogy végül szakmai látogatóként jelen volt a New York-i kóstolón, és hajlandó tapasztalatait is megosztani velünk.

Krisztina beszámolója segíthet abban, hogy aki hezitált, könnyebben döntsön, hogy esetleg jövőre vállalja-e a részvételt akár a költségeket megosztva. Az idei rendezvényre médiatámogatóként 1800 dollárért tudtunk volna kiállítói standot kapni, ezt a kedvezményt valószínűleg jövő májusra is el tudjuk érni, és ez 3–5 pincészet közös standja esetében egészen elviselhető költség.

Profi szervezés, szakmailag hasznos előadások

Ahogy Csetvei Krisztina elmondta, az egész rendezvény profi volt, a kiállítás elrendezése ideális, szellős, a stáb segítőkész volt, bár azt is hozzátette, hogy nekünk, magyaroknak sincs szégyellni valónk, a hazai szakmai rendezvényeknek is van olyan színvonala, mint amilyen ez a New York-i volt. Sőt, Kriszta hozzátette, hogy a kóstolópohár meglehetősen egyszerű volt, furcsa, hogy nem egy igényesebb pohárfajtát használtak.
Kriszta külön kiemelte az előadásokat. „Érdekes, hogy itt az előadások nem a kívülről érkező vendégeknek szóltak, hanem a kiállítóknak, és szép számmal részt is vettek. Persze megtehették, mert többnyire nagy borászatok állítottak ki, jelen volt a borász és egy vagy néhol több kereskedelmi vezető, így a megfelelő pozíciójú ember meg tudta hallgatni az előadásokat, amelyek valóban hasznosak voltak. Főleg azok, amelyek kisebb borászatoknak is hasznos márkaépítési tanácsokat adtak. A legfontosabb, hogy meg tudjuk magunkat különböztetni más borászatoktól, és ezt az üzenetet át is tudjuk adni.”Krisztina említette, hogy az éppen itthon is kiemelt „személyesség” a New York-i előadásokban is gyakran előkerült, hangsúlyozták, hogy ahogy a luxusmárkáknál, óráknál, autóknál, de akár a Nespressónál is milyen sokat ad a reklámarc ismertsége, úgy ezt a szerepet a borász vagy tulajdonos is betöltheti.

Kiállítani csak felkészülten érdemes

A kiállítók több mint 20 országból érkeztek, az amerikai kontinensen kívül főleg spanyol és olasz borászatok mutatkoztak be. Jellemzőek voltak a közösségi standok, többek között a spanyol Valenciai borvidék borászatai is közösen mutatkoztak be. Térségünkből egy moldovai és két román borászat volt jelen, ezek közül Kriszta a Jidvei borászatot emelte ki. A cég óriási méretű, sokan rossz emlékeket őrzünk boraikról, a borászat azonban fejlődött a korral, és ez a New York-i szereplésben is megmutatkozott. „Nem volt olyan információ, amit ne írtak volna le a jól összeszedett, világos és mutatós brosúrájukban, nagyon profi volt az egész megjelenésük.” A Jidvei borászat komoly arculatváltáson ment keresztül, a borok lenyűgöző, elegáns külsőben jelentek meg, Krisztát például kifejezetten meglepte a sötét palackba töltött, aranycímkés fehérbor, az ilyen külső ugyanis általában vörösborokat rejt. Sokan már az asztaluknál, felirattal jelezték, hogy disztribútort keresnek, ez is hasznos információ a szakmai vendégek számára. Az biztos, hogy egy komoly költségekkel járó kiállításon csak alapos felkészültség után lehet megjelenni, érdemes előre meghívni kereskedőket, véleményvezér szakírókat, illetve sommelier-ket a standhoz, és információs anyagokat is gyártatni kell. Ez időigényes munka, ha azonban van komoly érdeklődés, mi, hungarianwines.eu el tudjuk végezni az előkészítő munkát. Kriszta szerint kisebb borászatoknak nem érdemes egy ilyen fórumon részt venni, csak a nagyobb, komoly palackszámot előállító borászatoknak térülhet meg.

Akit érdekel a jövő évi New York-i szereplés, kérjük, jelezze nekünk az info@hungarianwines.eu címen.

Füves bor a csúcsgasztronómiában?

Az érdekességek kapcsán említette Krisztina a cannabis felhasználásával készült bor témáját, amelynek debütálása tavaly nagy port kavart. A Kalifornia állambeli Rebel Coast Winery két tulajdonosa kapott a lehetőségen, hogy Kaliforniában legalizálták az alacsony mértékű marihuánahasználatot, ezért egy sauvignon blanc borból kivonták az alkoholt, és cannabist adtak hozzá – természetesen legális mennyiségben. A „rebellis” borászok szerint a kéntartalom okozza a fejfájást, a cannabisos borban viszont nincs kém, ezért „nincs fejfájás, csak vidámság”. A New York-i rendezvényen is promótálták a nem mindennapi tételt, kóstolni sajnos nem lehetett, az viszont kiderült, hogy a bor trendi, olyannyira, hogy a fine dining képviselői is arra készülnek, hogy a cannabisos bort beépítsék gasztronómiájukba. Csetvei Kriszta még bőven tudna mesélni, meg is teszi ezt minden érdeklődő számára a móri pincéjében!

A cikk rövidebb formájában a VinCE Magazin júniusi lapszámában jelenik meg a napokban. Köszönjük Csetvei Krisztinának a beszámolót!

X