Borturizmus másként

A szavazáshoz görgess lejjebb!

A pince mélyén mindig jobban ízlik a bor, különösen, ha maga a borász tölti poharunkba. A klasszikus kóstolón túl ezer módja van a vendégek elbűvölésének. A dél-balatoni Kristinus Birtok bisztrót működtet, hangulatos szobákat kínál, felejthetetlen rendezvényeket szervez, de van egy igazi kuriózum is: egy moziterem, hogy végre ne kólát, hanem gyöngyözőbort kortyoljunk a film mellé. A kategóriában olyan írásokat várunk, amelyek kiemelkedő példákat hoznak a borturizmus témájából egy vagy több borászat, de akár egy egész borvidék kapcsán.

Ercsey Dániel

Ültem a tokaji LaBor bisztó egyik asztalánál és azon igyekeztem, hogy a szúnyogokat is távol tartsam magamtól (nem volt könnyű, naplemente után egyre többen lettek) és a bodzaszörpömet is megigyam (kocsival voltam, borról szó sem lehetett).

Csepe Erika

A Loire-mente az egyik legkedveltebb úti cél, ha Franciaországról van szó, persze elsősorban páratlan szépségű kastélyai miatt. Napjainkban már az ott termelt borok is egyre nagyobb vonzerőt jelentenek, a pincészetek pedig igyekeznek a kóstolók mellé minél változatosabb programokat kínálni a turistáknak.

Tüske Gyöngyi

Szerintem kétségkívül a kerékpár a legpraktikusabb módja a borvidékek bejárásának, hiszen így nem csak az ízlelőbimbóinkat, de a testünket és a szellemünket is kihívások elé állíthatjuk – felelősségteljes keretek között természetesen – és a borok mellett testközelből élvezhetjük a természet szépségeit is.

Szavazz!

A Kategória Támogatója

Kristinus Borbirtok – egy dél-balatoni birtok kalandvágyóknak

A Balaton déli partjának lankáin fekvő borászatunk 2005 óta készít díjnyertes borokat. A Kristinus Borbirtok a fine dining rajongóinak igényeit is kielégítő konyhával, egyedülálló módon moziteremmel, rendezvényhelyszínnel és 10 szobás Vinotellel is várja vendégeit. De nem csak azokra számítunk Kéthelyen, akik kifejezetten ezekért az élményekért érkeznek: a Balatonmáriafürdőtől mindössze tíz percre található pincészetünk a turisták programját is színesítheti egy kellemes koncerttel, hangulatos vacsorával vagy egy jó film megtekintésével, hogy az impozáns borsorok végigkóstolását ne is említsük.

Boraink

A dél-balatoni terroirt mi mutathatná be szebben, mint a Kristinus kínálata? A francia fajták dominanciájával összeállított egyedi kínálat az elegancia mellett mélységet, könnyedséget, a napfény ízét, a talaj zamatát őrizgeti minden cseppben, egyben hamisítatlanul balatoni is. Elhiszed, hogy egy roséban is ott lehet a tó türkize? Gondolnád, hogy egy könnyed fehér visz majd a legmélyebbre? Bíznál egy testes vörösben, ha útitársat kellene választanod? Kóstolj bele valamelyik borunkba, és megkapod a választ minden kérdésedre.
A birtok fehérbor kínálata: Chardonnay, Irsai Olivér, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Furmint és Muscat Lunel.
A birtok vörösbor kínálata: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Kékfrankos és Zweigelt.
A borbirtokunk küldetésének tekinti, hogy megvédje a szőlőt, a környezetet a következő generáció, és az egész világ számára, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat. Célunk, hogy példát mutassunk, kiváló minőségű borainkat a fenntarthatóság, illetve a biodinamikus gazdálkodás jegyében állítsuk elő.
Összességében, a különböző dűlőkről származó Kristinus boraink minden cseppjében ott a misztikum, a nedűk magukban hordozzák a dűlőink sajátosságait.

Szolgáltatásaink

Alapszolgáltatásaink között természetesen megtalálható a kiváló borok kóstolása és a pincelátogatás. Kóstold meg a Kristinus-borkülönlegességet születésük helyén, a borászatunkban! Ismerd meg a borkészítés fázisait, a reduktív és barrique érlelésű borok titkait, engedd, hogy szakértőnk bevezessen a ropogós savak és a selymes tanninok világába.

További szolgáltatásként örömmel szervezünk sétakocsikázást, golfozást, hőlégballonozást, gyorshajózást, vitorlázást, valamint a közeli fürdőhelyekre Kristinus-buszunkkal szállítjuk érdeklődő vendégeinket.

Web: www.kristinus.hu

A kategória díjai
  • A három kategória abszolút győztese egy all inclusive utat nyer Spanyolországba a főoldalon leírtak szerint.
  • A kategória győztesének cikke megjelenik a hungarianwines.eu weboldalon.
  • A kategória győztese egy vouchert kap, amely 1 éjszakás, 2 főre szóló szállást biztosít a Kristinus Vinotelben.
  • A kategória győztese részt vehet az augusztus 14–17-i study touron, amely tartalmazza a transzfert a helyszínek között, a szállást, az étkezéseket és a kóstolókat. A study tour kiemelt helyszíne a dél-balatoni Kristinus Borbirtok.
  • A kategória mindegyik döntőse (beleértve a győztest is) egy Kristinus-borválogatást és egy Bagossy Brothers Company koncertbelépőt kap 2019. szeptember 21-ére, a Kristinus Borbirtokra.
  • A kategória mindegyik döntőse részt vehet az augusztus 16-i díjátadón.
Zsűritagok
Török Ferenc

Író, újságíró, a VinCE Magazin rendszeres szerzője, az első Hungarian WebWineWriting Vörösbor-kategória, valamint az összetett verseny győztese. Sport- és autós újságíróként is ismert, eddig 12 könyve jelent meg, a minőségi borfogyasztás híve és a magyar borkultúra nagy rajongója, tisztelője.

www.vincemagazin.hu

Gál Helga

Borászcsaládból származik, Gál Tibor, a legendás egri borász húga. Ő az első magyar női sommelier, az Olasz Sommelier Szövetség tiszteletbeli tagja, a 2011-es EU elnökségünk bor- és gasztronómiai koncepciójának megalkotója, Magyarország első bordiplomatája.

Németh Ágnes

Évekig volt a VinCE Magazin főszerkesztője, nevéhez fűződik a VinCE Budapest Wine Show első hét kiadásának szervezése, 2016 októbere óta pedig a hungarianwines.eu főszerkesztője. A hungarianwines.eu egyik írásával elnyerte a Millésima Blog Award fődíját Wine Report kategóriában. A Magyar Borszakírók Körének alapító tagja.

www.hungarianwines.eu

X