Borturizmus másként

Ebben a kategóriában olyan írásokat várunk, amelyek a Tokaji borvidék újdonságaira hívják fel a figyelmet. Lehet az írás borszakmai, turisztikai vagy gasztronómiai megközelítésű, a lényeg, hogy azt mutassa be, ami miatt most érdemes felkeresni a Tokaji borvidéket annak is, aki már évekkel ezelőtt járt ott.

Geri Ádám

Orvosságos üvegtől rajnai palackon át sok mindenbe töltötték a 19. századig a leghíresebb magyar bort. A körülmények összejátszásának hála, az 1800-as évek végére megszületett a ma is használatos jellegzetes palack…

Török Ferenc

Szőlőtőkék, vulkanikus talaj, kanyargós, meredek földutak. Tokaj-Hegyalja a furmint, a hárslevelű, az aszú őshazája. Megszámlálhatatlanul sok hazai és nemzetközi siker mutatja a borvidék páratlan jellegét, az egzotikus dűlők sajátos adottságát…

Szabó Hajnalka

Kis édes… bájos, játékos, kicsit kacér, és nagyon emlékezetes. Tokajban az aszún innen is van élet, de még milyen! Bár a tokaji aszúnak van évszázados ismertsége, a szárazaknak meg az elmúlt években nagyobb hírverése, az én kedvenceim mégis a könnyedebb édes borok…

A Kategória Támogatója

Legendás Borok Nyomában

A Pajzos Pincészetet 1992-ben alapította 12 befektető. A jelenlegi tulajdonos, Jean−Louis Laborde agrármérnök, 1997-ig csak a háttérből volt jelen a borászat életében, amelyben 2000-ben szerzett többségi tulajdonrészt. Ekkor kezdeményezésére újratelepítették a Pajzos-dűlőt, így biztosítva az optimális szőlőtermesztést. A Pajzos-borok azóta a világ számos országában helyet kaptak a vacsoraasztalon, kiváló presztízs éttermekben, valamint exkluzív gálavacsorákon, így öregbítve a Tokaji borvidék és a tokaji borok hírnevét.

A Pajzos-termékcsalád borait a bodrogolaszi Pajzos- és a sárospataki Megyer-dűlők prémium terméséből készítjük. Ezeket a borokat pincészetünk a tokaji hagyományoknak megfelelően gondos szőlészeti és borászati munkával, hordós érleléssel, illetve a modern borkészítési eljárásoknak megfelelően reduktív verzióban is készíti.

A prémium Pajzos-borok tökéletesen kifejezik két nagyszerű dűlőnk különböző adottságait: a Megyer-dűlő ropogós, lendületes, kiváló minőségű száraz alapborokat ad, melyeket hűvösség, elegancia, karakteres ásványosság, valamint friss és üde savszerkezet jellemez – ez a dűlő adja a Pajzos márka prémium minőségű száraz borait.

A Pajzos-dűlőből származó édes borok üdék, frissek és zamatosak. Illatukban őszibarack és fehér virágok sora kényeztet bodza, kamilla és citrusos-mandarinos ízjegyekkel, valamint szép ásványossággal. Ezek a borok méltán legendásak: évtizedek múltán is megtartják gazdag, gyümölcsös aromavilágukat, nem veszítenek a gerincet adó savak frissességéből.

 

A kategória díjai
  • A három kategória abszolút győztese egy all inclusive utat nyer Spanyolországba a főoldalon leírtak szerint.
  • A kategória győztesének cikke megjelenik a hungarianwines.eu weboldalon.
  • A kategória győztese hivatalos „elektronikus jelvényt” kap, amelyet feltehet a weboldalára.
  • A kategória győztese egy 6-os karton 2013-as évjáratú Pajzos Tokaj Tokaji Aszút kap.
  • A kategória győztese részt vehet az augusztus 14–17-i study touron, amely tartalmazza a transzfert a helyszínek között, a szállást, az étkezéseket és a kóstolókat. A study tour kiemelt helyszíne Tokajban a Pajzos Tokaj pincészet az ország egyik legkülönlegesebb dűlőjével.
  • A kategória mindegyik döntőse egy 6 palackos Pajzos Tokaj borválogatást kap (1 p. Tokaji Szamorodni 2015, 2 p.T Furmint 2016, 1 p. Megyer Selection 2015, 1 p. Late Harvest 2015, 1 p. Tokaji Aszú 2013).
  • A kategória mindegyik döntőse részt vehet az augusztus 16-i díjátadón.
Zsűritagok
blank
Laurent Comas
Dr. Kosárka József
blank
Ercsey Dániel

A kategória támogatója, a Pajzos Tokaj pincészet birtokigazgatója. A francia szakember határozott elképzelésekkel vezeti a pincészetet, a zsűrizést pedig örömmel vállalta, amelyhez a szakértelem mellett a tökéletes magyar nyelvtudásnak is birtokában van.

http://www.pajzos-megyer.com/hu/

 

Volt kultúrattasé Tokióban, konzul Venezuelában, magyar nagykövet Peruban, Chilében és Mexikóban, és diplomáciai karrierje során nemcsak kulturális és gazdasági téren, hanem „bornagykövetként” is aktív volt. Rendszeresen bírál nemzetközi versenyeken Japántól Brazíliáig. Kosárka József a Magyar Borszakírók Körének alapítója és legaktívabb tagja.

Rendszeresen publikál különböző kiadványokban, legfőbb munkája és szenvedélye pedig a Közép- és Kelet-Európa boraival foglalkozó angol nyelvű WineSofa oldal. 2017-ben elnyerte a Millésima Blog Award fődíját Wine Travel kategóriában.

http://www.winesofa.eu

 

 

X