A szavazáshoz görgess lejjebb!

A chardonnay vagy a cabarnet világfajták, mindenki ismeri őket. Sokkal nehezebb a helyzet olyan fajtákkal, amelyet csak egy ország vagy egy régió ismer. Ki hallott a néró szőlőfajtáról? Kevesen, pedig a hajós–bajai Koch Pincészet remek rozét készít az alig ismert szőlőből. A rozé az ismeretterjesztés kiváló – és zamatos – eszköze. Ebben a kategóriában nemzetközi szinten viszonylag ismeretlen szőlőfajták történeteit várjuk a megoldással együtt: hogyan vált ismert fajtává, vagy ha ez még nem történt meg, vajon mi vezet majd a sikerhez.

Ercsey Dániel

“Ákom bákom, Te leszel a párom, Irgum-burgum sósstangli. Hörpints sógor, ha pezseg az újbor, Jó lesz nálad a cirfandli.” A cirfandli a szegény ember furmintja, amennyiben ugyanazokkal a problémákkal szembesíti a borászokat és a fogyasztókat is, mint a tokaji nagy testvér.

Győrffy Zoltán

A cirfandli talán sosem volt egyszerű téma a pécsi borvidéken. Ha valaminek van ismertsége innen, akkor azt ez a fajta hozza. Eladható, keresett, érték. De vajon jó bor-e? És minden esetben? Az elmúlt évek során elég sok cirfandlit kóstoltam már, pécsit és osztrákokat is természetesen.

Kollár Mariann

Szicília. Krémesen kavargó gelato, nap szívta sós haj, homokos tengerpart, tengeri herkentyűk, maffia. Kinek mi jut eszébe… De mi van, ha azt mondom, hogy frappato? Valamilyen titkos kód, vagy fedőnév lehet?

Szavazz!

A Kategória Támogatója

Koch Pincészet – a legboldogabb szőlők otthona

A Koch Pincészet generációk óta foglalkozik szőlészettel és borkészítéssel. A birtok székhelye Borotán található, a modern pincészet mintegy 140 hektárról készít 27-féle bort, amelyekből évente 800 000 palackkal értékesítenek. 2014-ben a borászat elnyerte az Év Pincészete díjat. Kiváló boraik közt megtalálható a Cserszegi Fűszeres, többféle rozébor, a Cabernet Sauvignon vagy a Kadarka. A Vin Art ugyancsak a Koch Pincészet része, Nagyharsányban található, és itt dolgozzák fel a Villányi borvidéken termett szőlőt.

A „boldog szőlő”

A Koch Pincészet szőlőiben a birtok saját fejlesztésű szőlészeti technikáit alkalmazzák. Koch Csaba tulajdonos és borász biológiai tanulmányokat is folytatott, borász és mezőgazdasági szakmérnök, aki számára az első és legfontosabb a szőlő és annak jóléte. Az alkalmazott művelési mód lényege, hogy a szigorú metszés és a szálvesszők lekötése után (sylvoz művelési mód) nem bújtatják a hajtásokat, a szőlőnövényt semmi nem akadályozza a növekedésben. Ennek eredményeképpen a lombozat viszonylag nagy és szellős, amely a növény igényei szerint növekszik a huzaltartó drótokba kapaszkodva. A szőlő annyi levelet növeszt, amennyire az optimális fotoszintézishez szüksége van. Nyár végén csekély mértékben „csonkáznak”, azaz a levelek kis százalékát lemetszik. A Koch-szőlőkben alkalmazott technika eredménye magas minőség alacsony költséggel, mivel a birtok sok kézi munkát takarít meg, a növény pedig boldog, mert annyi napfényt szívhat magába, amennyit csak lehet.

A kategória díjai
  • A három kategória abszolút győztese egy all inclusive utat nyer Spanyolországba a főoldalon leírtak szerint.
  • A kategória győztesének cikke megjelenik a hungarianwines.eu weboldalon.
  • A kategória győztese egy óriáspalack (3 literes) 2012-es évjáratú Csanád Cuvée-t kap.
  • A kategória győztese részt vehet az augusztus 14–17-i study touron, amely tartalmazza a transzfert a helyszínek között, a szállást, az étkezéseket és a kóstolókat. A study tour kiemelt helyszíne a hajós–bajai Koch Pincészet.
  • A kategória mindegyik döntőse (beleértve a győztest is) egy Koch-borválogatást kap.
  • A kategória mindegyik döntőse meghívást kap az augusztus 16-i díjátadóra.
Zsűritagok
Koch Csaba

A kategóriát támogató Koch Pincészet tulajdonosa és borásza, mezőgazdasági szakmérnök. Családja 10 generáció óta foglalkozik szőlővel és borral, Koch Csabára nagy hatással volt nagyapja, aki a szőlőtermesztés és borászat mellett a borkereskedelemben is jártas volt. Koch Csaba biológusi, állattenyésztési, szőlészeti és borászati tanulmányokat folytatott, mezőgazdasági szakmérnök, a Magyar Bor Akadémia rendes tagja, a Hajós–Bajai Hegyközség elnöke, az országos Hegyközségi Nemzeti Tanács elnökségi tagja, négy gyermek apja.

kochboraszat.hu/

Szabó Hajnalka

A közvetlen hangú írásairól és látványos Instagram-posztjairól ismert Borkaller blog tulajdonosa, akinek írásait saját blogján kívül korábban a borsmenta.hu–n, jelenleg a kostolom.hu–n lehet olvasni. A 10. Furmint Februárra készült kiadvány írója és szerkesztője. Az írás mellett borkóstolókat tart, kifejezetten szeret ritka szőlőfajtákból készült borokat, illetve narancsborokat kóstoltatni. Az első Hungarian WebWineWriting Tokaj kategóriájának győztese.

borkaller.hu

Szabó Zoltán

Borász, a Pécsi borvidéken, Hosszúhetényben, az ország egyik legmelegebb területén található birtoka, ahol nemzetközi szőlőfajták – chardonnay, rajnai rizling – mellett helyi fajtákkal is foglalkozik, ilyen a pécsiek saját fajtája, a cirfandli, de Zoltán ritka kárpát-medencei fajtákból is készít borokat. Az első Hungarian WebWineWriting Étel–bor kategóriájának győztese.

Szabó Pince

X