Csak a színe legyen vörös!

Ebben a kategóriában vörösboros tematikai írásokat várunk. Lehet az egy-egy szőlőfajtára felfűzve, de lehet egy borvidék bemutatása vagy gasztronómiai vonatkozású cikk a magyar vörösborok kapcsán, bármi, a paletta tág, egyetlen kötelező elem van: magyar vörösbor vagy vörösborok legyenek az írás főszereplői.

Kalmár Borbála

Ha egy született, ízig-vérig toszkán ember balatoni villát és szőlőnek alkalmas telket nézeget magának, akkor joggal merülhet fel bennünk a nagy kérdés: mégis miért?

Török Ferenc

„A bor arra való, hogy megigyák, kiváltképp, ha vörös…” – szól a közmondás, és lehet vele vitatkozni, de nem érdemes. A Bortársaság szerint a magyarok inkább a vörösborokat részesítik előnyben.

Tüske Gyöngyi

Miért jó a nyár egyik leghidegebb hétvégéjén nyaralni? Mert a hűvös idő kedvez a vörösbor fogyasztási kedvemnek, ami nem hátrány, ha az úti cél éppen Villány…

A kategória támogatója

Jó bort nem lehet elhivatottság nélkül készíteni

Magyarország legdélebbi és egyben legjobb adottságokkal rendelkező borvidéke a villányi. A fényben is gazdag, szubmediterrán mikroklíma kiváló, zamatban gazdag, tüzes bort adó szőlőt varázsol a tőkékre.

Villány város szélén található a Csányi Pincészet Zrt., melynek elődjét, a Chateau Teleki Borászatot Teleki Zsigmond alapította 1881-ben.  A tulajdonosok fontosnak tartották a hagyományok megőrzését, így a ma már ritkaságnak tűnő pincerendszert szinte érintetlenül hagyták, amely fölé egy már a kor elvárásainak megfelelő modern borászatot építettek. A haladó szellemű borkészítéshez nélkülözhetetlen technológia birtokában sem feledkezünk meg a kialakult borkészítési hagyományokról, melynek lényege: a szőlőben megtermelt értékeket maximálisan és nagy biztonsággal megjeleníteni a borokban. A Csányi Pincészet ültetvényei a Villányi-borvidék legjobb dűlőin találhatók, ezek közül a legjelentősebbek a Kopár, a Csillagvölgy, Jammertal, Agancsos, Ördögárok illetve a Hársos. Teljes területünk meghaladja a 380 hektárt. Az éves 2 millió palackos forgalom azt az üzenetet hordozza magában, hogy jó úton járunk, borainkat széles körben kedvelik.

„Jó bort nem lehet elhivatottság nélkül készíteni” – vallotta Teleki Zsigmond, kinek szőlőnemesítő munkája nélkül szegényebb lenne Európa borászata. Különleges kihívás elé állítva magunkat Telekiről neveztük el classicus borcsaládunkat. A Teleki család számára – az alanynemesítő tevékenység mellett – anno legendás boruk, a Chateau Teleki méltán hozott sikert és elismerést. A prémium borok kategóriájába tartozó, bordói stílusú nagy vörösök felveszik a versenyt a legjobb magántermelők hasonló boraival.

A kategória díjai
  • A három kategória abszolút győztese egy all inclusive utat nyer Spanyolországba a főoldalon leírtak szerint.
  • A kategória győztesének cikke megjelenik a hungarianwines.eu weboldalon.
  • A kategória győztese hivatalos „elektronikus jelvényt” kap, amelyet feltehet a weboldalára.
  • A kategória győztese egy palack fadobozos 1985-ös Villányi Muskotály muzeális bort kap.
  • A kategória győztese részt vehet az augusztus 14–17-i study touron, amely tartalmazza a transzfert a helyszínek között, a szállást, az étkezéseket és a kóstolókat. A study tour kiemelt helyszíne Villányban a Csányi Pincészet az ország egyik leghosszabb pincerendszerével.
  • A kategória mindegyik döntőse egy dupla magnum palack Teleki Kővilla Válogatás Villányi Franc bort kap.
  • A kategória mindegyik döntőse részt vehet az augusztus 16-i díjátadón.
  • A kategória győztes cikkét megjelenteti a Pécsi Borozó magazin.
Zsűritagok
blank
Romsics László
blank
Szabó Edit
blank
Kling József
blank
Németh Ágnes
blank
Agnes Nemeth

A kategória támogatója, a Csányi Pincészet vezetője, borász, nemzetközi borakadémikus, boroktató és alapítása óta a VinCE Magazin állandó szakértője. Borászként a világ számos pontján szerzett tapasztalatot Ausztráliától Dél-Afrikáig, magazin lektorként pedig már 14 éve foglalkozik aktívan borszakírással.

www.csanyipinceszet.hu

www.vincemagazin.hu

 

Borszakíró és kiváló interjúkészítő. A TV Paprika gasztronómiai csatorna alapító főszerkesztője és programigazgatója volt, évekig szerkesztette a Népszabadság TOP 100 bor kiadványt, ma pedig a Borsmenta főszerkesztője. Két népszerű interjú-szakácskönyvet is jegyez: a Nagy séfkönyvet élvonalbeli magyar szakácsokról, a Gyengébb? Nem! című kötetet pedig borásznőkről készítette. A Magyar Borszakírók Körének alapító tagja.

www.borsmenta.hu

 

Több mint két évtizede ír borokról, pályafutását a Borbarát magazinnál kezdte, hosszú ideig volt a Gusto magazin főszerkesztője. Jelenleg a Gusto.hu főszerkesztője, illetve a Magyar Narancs hetilap kulturális szerkesztője. A Magyar Borszakírók Körének tagja.

www.gusto.hu

 

Évekig volt a VinCE Magazin főszerkesztője, nevéhez fűződik a VinCE Budapest Wine Show első hét kiadásának szervezése, 2016 októbere óta pedig a hungarianwines.eu főszerkesztője. A hungarianwines.eu egyik írásával elnyerte a Millésima Blog Award fődíját Wine Report kategóriában. A Magyar Borszakírók Körének alapító tagja.

www.hungarianwines.eu

X